Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet delar naturförvaltare Andreas Schmidt med sig av tre tips när det kommer till att hantera jättelokan. Foto: Henrik Friberg/SVT

Lista: Så gör du i kampen mot jättelokan

Uppdaterad
Publicerad

Jättelokan breder ut sig längs Mörrumsåns norra del mot länsgränsen. För att stoppa den invasiva artens framfart tipsar nu myndigheterna om vad du som privatperson kan göra.

Sedan en tid tillbaka har jättelokan spritt sig på olika platser i länet. Och den är krånglig att bli av med.

Den har kommit till Sverige via trädgårdshandel och sprider sig snabbt i naturen, med täta bestånd.

Växten begränsar markanvändning och möjligheter till friluftsliv, dessutom är den farlig för människor och djur eftersom växtsaften orsakar svåra blåsor på huden.

Naturförvaltaren: ”Låt inte beståndet bli för stort”

Representanter för Karlshamns kommun och länsstyrelsen fanns under måndagen på plats vid Mörrumsån för att ge tips på hur man hanterar jättelokan.

– Låt inte beståndet blir för stort. För ju längre du väntar med att bekämpa, desto längre behöver du jobba med att bekämpningen, säger Andreas Schmidt, naturförvaltare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Hör fler tips i videoklippet ovan.

Det här är jättelokan

Jättelokan introducerades i Sverige som trädgårdsväxt, men sprids numer ofta oavsiktligt i vårt avlånga land.

Jättelokan blommar från juli till september och förökar sig genom fröspridning och kan självpollinera.

För att fröna ska gro behövs en ungefär två månader lång period med temperaturer kring två till fyra grader. Arten föredrar näringsrika jordar med tillräcklig tillgång till vatten, som exempelvis övergivna ängsmarker, vägkanter, jordupplag och utmed vattendrag i framförallt jordbrukslandskapet.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.