Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Bielke von Sydow läser upp några av sina kåserier. Foto: SVT

Litteraturrunda i Blekinge trots pandemi

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det dags för litteraturrundan, trots pågående pandemi. Evenemanget hålls årligen runt om i Skåne och i år fick även Blekinge vara med.

– Det finns ju fantastiska författare och fram för allt fantastiska miljöer i Blekinge. Då är det klart att vi ska ha litteraturrunda i Blekinge också, säger författaren Maria Bielke von Sydow som sitter i stryrelsen tidigare arbetat med litteraturrundan i Skåne.

Litteraturrundan skulle egentligen ha ägt rum i våras men fick ställas in på grund av coronaviruset. Istället hölls en form av litteraturrunda i digitalt format och det fysiska evenemanget flyttades fram – tills nu.

– Jag tror att människor behöver kulturell verksamhet. Man känner att det är en brist på fysiska möten, så vi sa: vi kör ändå. Vi respekterar riktlinjerna med avstånd och handsprit, och sedan är det upp till var och en, säger Maria Bielke von Sydow.

Första gången i Blekinge

Det är åttonde gången som litteraturrundan arrangeras men i år är det första gången som Blekinge är medräknat, både på plats på Tjärö och inne i Ronneby. Och för författarnas del är det viktigt att kunna möta sin publik.

– Respons är alltid viktigt, att höra hur ens böcker tas emot. Det är så viktigt att möta barn, föräldrar och mor- och farföräldrar för att samtala om barns läsande, säger barnboksförfattaren Susanne Pelger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer