Livsfaran efter däckbyte – se upp för lösa bultar

Publicerad

Sista dagen för att byta ut dubbdäcken har passerat. Men vad många glömmer är att efter ett tag se till att bultarna verkligen sitter – något som kan vara livsfarligt att glömma.
– Om man inte efterdrar hjulbultarna finns det risk att hjulen lossnar, säger Ted Andersson, bilmekaniker i Karlskrona.

Måndagen den 15 april var sista dagen att byta från dubbdäck till sommardäck. Många lämnar sin bil för att låta proffsen byta däcken medan andra gör jobbet själva.

Oavsett är det inte ovanligt att man efter däckbytet lägger arbetet bakom sig och glömmer att efterdra bultarna.

– Jag tror inte att det är så vanligt att man efterdrar faktiskt, kanske varannan människa kan jag tippa, säger Ted Andersson, bilmekaniker.

Okänt för många

Många missar varje år att dra åt bultarna. Vissa på grund av att de inte känner till att detta är något man bör göra och vissa för att de struntar i det.

– Jag gör det i princip aldrig, trots vetskap, säger Mikael Johansson, karlskronabo.

Missar man att efterdra kan det få väldigt allvarliga konsekvenser.

– Om man inte efterdrar bultarna så finns det risk att hjulet lossnar. Det är ganska vanligt att en eller två bultar lossnar, och i värsta fall lossnar alla, säger Ted Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer