Den livstidsdömde mannen avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten. Foto: Per Knutsson/TT

Livstidsdömd mördare åtalas – spottade fängelsevakt i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Den livstidsdömde mannen vägrade gå in till sin avdelning på Kumlaanstalten. När vakterna försökte tvinga in honom spottade han en av dem i ansiktet. Nu åtalas han för ofredande.

– Det är väl inget brott att spotta någon i huvudet, säger mannen i förhör.

Mannen dömdes till livstids fängelse 2022 efter att tillsammans med en kvinna ha mördat en äldre man i hans hem utanför Rödeby i Karlskrona. Men han har redan tilldelats ett flertal varningar för sitt uppförande på anstalten.

Nu åtalas han för ofredande efter att ha spottat en vakt i ansiktet.

Erkänner brottet

Det var i mars 2022 som den dömde mannen vägrade gå in till sin avdelning. Tre vakter fick till slut bära in honom och sätta honom på hans säng, och i tumultet som sedan uppstod spottade mannen en av vakterna i ansiktet.

– Det kändes kränkande och olustigt. Man känner sig äcklad. Vet ju inte vad klienten eventuellt har för sjukdomar, säger vakten i förhör.

Den livstidsdömde erkänner brottet i förhör, samtidigt som han menar att han inte förstår varför det skulle vara ett brott att spotta på någon.

– Vi hade en incident och sen sa de att min mamma hade uppfostrat mig fel och det var därför jag spottade honom i ansiktet, säger mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.