Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu överklagar 22-åringen sin livstidsdom efter mordet på sin pappa, Mikael, 57. Foto: SVT/Privat

Styckmördarens vädjan: ”Ingen noggrann planering”

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige mannen dömdes av både tingsrätt och hovrätt till livstids fängelse för att ha styckmördat sin egen far Mikael, 57, i Karlskrona. Nu vädjar mannen till Högsta domstolen att mildra påföljden.

Sedan tidigare har det stått klart att båda dömda skulle överklaga hovrättens livstidsdomar till högsta instans, och under tisdagen skickade 22-åringen in sin kompletterande överklagan.

I den framgår att han vill att Högsta domstolen tidsbestämmer fängelsestraffet.

”Spontana, onödiga och ologiska”

Som skäl för prövningstillstånd menar han att mordet, som ägde rum i slutet av juli 2020, inte hade föregåtts av någon noggrann planering, vilket såväl hovrätten som tingsrätten slagit fast som en försvårande omständighet i ärendet.

”Det är lätt att identifiera stora brister i planeringen, många inslag har varit spontana, onödiga och ologiska och det har även funnits stora risker för upptäckt vid utförandet, vilka normalt inte torde finnas vid en planering som präglats av noggrannhet”, skriver 22-åringens försvarsadvokat Karl Hamstedt i överklagan.

Därför vill 22-åringen att Högsta domstolen prövar var gränsen för noggrann planering bör dras.

Lättare psykisk störning

22-åringen menar också i överklagan att han vid tillfället led av en lättare psykisk störning som även den bör anses som en förmildrande omständighet. Sedan tidigare har båda dömda genomgått en rättspsykiatrisk utredning som slagit fast att de inte led av någon allvarlig psykisk störning vare sig vid brottstillfället eller undersökningstillfället.

Det var den 25 juli 2020 som de två männen slog ihjäl Mikael, 57, med en skiftnyckel i en lägenhet i Karlskrona. Därefter styckades kroppen innan den fraktades ut och begravdes på en skärgårdsö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon får du en sammanfattning av styckmordsfallet i Karlskrona – på 60 sekunder. Foto: Polisen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet