Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”En av våra största utmaningar är att vi måste ro hem de här stora ordrarna”, säger platschefen Claes Westerlind. Foto: SVT

Det ljusnar på kabelfabriken NKT efter miljardorder

Publicerad

Efter en turbulent tid på NKT i Karlskrona med omfattande varsel, ser en ljusning ut att vara på gång. Häromveckan tog kabelfabriken ett stort kliv närmare en order värd fyra miljarder kronor.

Kabelfabriken NKT i Karlskrona har ett något svajigt år bakom sig. I februari varslades 70 personer om uppsägning, och i maj förra året varslades 30.

I förra veckan tillträdde Claes Westerlind som ny platschef, och han tar nu över rollen efter Andreas Berthou.

– Vi har nu slutfört båda de sakerna du beskriver och ser med tillförsikt på framtiden. I slutet var det ett fåtal som de facto blev uppsagda. De flesta lyckades vi lösa med naturliga avgångar och omflyttningar inom verksamheten och det är vi glada över, säger Claes Westerlind.

Fabriken har också rott hem en rekordorder värd fyra miljarder kronor. De ska leverera och installera kraftkablar till en enorm vindkraftspark utanför Storbritannien.

– Det ger oss en beläggning på ungefär tre års sikt här ute på Verkö. En av våra största utmaningar är att vi måste ro hem de här stora ordrarna.

Oro för minskad anställningstrygghet

Även de fackliga representanterna på fabriken ser en ljusning efter den skakiga tiden.

– Det ser mycket ljusare ut. Dock märker vi att när det går upp och ner i orderingångarna och i konjunkturen så finns det en stor risk att det blir en minskad anställningstrygghet med bemanning och kortare visstidsanställningar. Det är en samhällsutveckling vi ser allvarligt på, säger Marcus Degerskär, ordförande IF Metall.

Önskar bättre kommunikationer

Platschefen Claes Westerlind tar också tillfället i akt att skicka med en önskan till Karlskronas kommunpolitiker.

– Det är viktigt för oss att kommunikationerna till och från Blekinge är bra, att det finns bra skolor och boenden. Där måste vi göra Karlskrona ännu mer attraktivt än vad det är i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer