Ett lodjur fångades på en åtelkamera i skogarna utanför Kyrkhult, Olofströms kommun. Bilden är tagen den 19 december 2019. Foto: Privat

Lodjursangrepp utanför Olofström

Uppdaterad
Publicerad

Natten till lördagen skedde ett lodjursangrepp på en gård utanför Kyrkhult i Olofströms kommun. Ett får dödades och en ungtacka skadades i attacken.

– Det var på förnatten och jag såg att hela fårskocken stod ihop utanför boningshuset, så jag gick ut på min altan och då såg jag lodjuret lite längre ner som lämnade inhängnaden, berättar ägaren till gården som utsattes.

Han hittade därefter en dött får och en skadad ungtacka i hägnet.

Har sett lo på kameror

Även tidigare i vinter har det setts lodjur i området, som också fångats på åtelkameror i skogen (bilden), berättar ägaren.

– Jag har vetat att det varit lo är men det är klart att det här förvånar mig, man blir lika överraskad varje gång.

”Inte jättevanligt”

Länsstyrelsens spårkvalitetssäkrare har varit på plats och bekräftat att det rör sig om ett lodjur.

– Lodjursangrepp på tamdjur har inte varit jättevanligt faktiskt. Hjorthägnen brukar råka ut för det då och då, säger Linda Mattisson Olsson, ordförande för länsföreningen Blekinge på Svenska Jägareförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer