Foto: SVT

Kriminellt gäng härjar i Ronneby – polisen uppgiven

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Ronneby plågats av ett kriminellt gäng, som framför allt riktar sig mot handlare i centrum. Och trots att polisen vid upprepade tillfällen begärt förstärkning har ingenting hänt.

– Vi får inget gehör alls. Det är oerhört frustrerande för hela poliskåren. Det är alltid något annat som prioriteras, säger Anna Johansson, gruppchef och yttre befäl i lokalpolisområde sydöstra Götaland, där Ronneby ingår.

Det kriminella gänget som härjar i Ronneby riktar främst in sig mot handlare och småföretagare i centrum. Ofta mot svagare personer, till exempel nyanlända som inte har total kännedom om hur det svenska samhället fungerar, och vart man kan vända sig om man får problem.

Förstörelse i Ronneby Foto: SVT


Befälet Anna Johansson målar upp en bild av att lokalpolisen i staden nu har tvingat vika sig för kriminaliteten, och att det i princip är fritt fram för gängen att härja i staden.

– Att de har kunnat bli så starka som de har blivit handlar om att vi inte har kunnat vara här. Vi har gett dem utrymmet och nu måste vi ta tillbaka det. Då måste vi ha resurser.

”Ser en viss ljusning”

Polisområdeschef Patrik Oldin säger att han förstår den frustration som spridit sig i Ronneby, men att polisen tvingats göra prioriteringar där Ronneby fått stå tillbaka.

– Men nu har vi en tydlig strategi för att komma tillrätta med problemen. Jag ser en viss ljusning.

Trots att dina kollegor länge har vädjat om hjälp så har det inte hänt något – hur ser du på det?

Ibland räcker vi helt enkelt inte till och zoomar man ut problembilden för hela regionen så finns det områden där behovet av fler poliser är och har varit ännu större.

Får inga extra resurser

Vid upprepade tillfällen och över flera år har både lokalpolitiker och lokalpolisen begärt förstärkning. Men ingenting händer, av flera omständigheter. Dels på grund av inre faktorer som den omfattande omorganisationen i polisen, men också på grund av resurskrävande insatser i andra delar av landet, som gränskontrollerna och dödsskjutningarna i Malmö.

– En uppgivenhet infinner sig i poliskåren. Vi vill inte ha en stad som ser ut såhär. Här ska folk kunna känna sig trygga och säkra, och kunna heja på polisen. Men så är det inte i dag, säger Anna Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.