Foto: SVT

Lokalpolitiker i Ronneby utesluts från partiet

Publicerad

En vänsterpartistisk lokalpolitiker i Ronneby utesluts från partiet. Det bekräftar Peter Bowin, Vänsterpartiets lokala ordförande i Ronneby, för SVT Nyheter Blekinge på onsdagskvällen.

– Ja, det stämmer. Partistyrelsen tog beslutet förra helgen.

Det hela började under 2021 då lokalpolitikern lämnade alla sina politiska uppdrag. Detta efter att politikern, i sin roll som styrelsemedlem i en annan organisation, bokade en föreläsning med en förintelseförnekare i kommunens lokaler.

Trots att politikern då lämnade sina politiska uppdrag stannade personen kvar som medlem i partiet.

Lämnade uppdragen – men kom tillbaka

I samband med valet förra året blev politikern aktiv igen och efter det har frågan återigen aktualiserats. Att politikern nu blivit utesluten från partiet var Expo först med att rapportera om.

– Efter valet kom politikern tillbaka och när det kom nya turer i detta blev det tydligt att personen inte tog saken på tillräckligt allvar. Då kan man inte vara medlem i Vänsterpartiet. Som vänsterpartist måste man hålla en glasklar linje mot antisemitism och annan rasism, säger Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet.

SVT Nyheter Blekinge har under onsdagskvällen varit i kontakt med lokalpolitikern som inte vill lämna några kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.