För Per Brunberg på Björketorps gård var det en självklarhet att genomföra evenemanget. Foto: SVT

Lugnt kosläpp trots uppmaning till protester

Uppdaterad
Publicerad

Trots oroligheter inför kosläppet på Björketorps gård i Ronneby var det under söndagen dags för korna att släppas ut på grönbete. I sociala medier spreds en uppmaning om att demonstrera vid evenemanget. Men kosläppet gick lungt till.

– Det har varit en rolig dag, men en tråkig förberedelse på den här veckan, säger Per Brunberg, lantbrukare.

Under söndagen släpptes hundratals kor ut på grönbete på Björketorps gård – trots att en uppmaning om att demonstrera vid kosläppet spreds i sociala medier. För Per Brunberg var det en självklarhet att genomföra evenemanget.

– Ingen på gården ville vika sig, säger Per Brunberg.

Ordväxling uppstod

Det var en enstaka demonstrant med ett plakat som närvarade vid kosläppet. Enligt lantbrukaren Per Brunberg uppstod det ordväxlingar mellan demonstranten och besökare. Men stämningen var lugn.

– Det var den reaktionen jag var orolig för, att besökarna ska reagera. Men som tur var slutade det lyckligt och var lugnt, säger Per Brunberg.

Första protesten

I 25 år har Björketorps gård anordnat kosläpp men i år är första gången som någon har protesterat. Men Per Brunberg ser gärna att även oliktänkande besöker gården så han får visa hur verksamheten fungerar.

– Vi kommer att välkomna dem hit för att se hur det verkligen är, säger Per Brunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.