Paul Hammarin, ordförande i Lyckeby Gilke, Foto: SVT/Jennifer Alm

Lyckå slottsruin återigen utsatt för skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Lyckå slottsruin har ännu en gång utsatts för vandalisering – och den här gången har även mur- och tegelstenar brutits från kulturminnet.

Det har bara gått en månad sedan SVT Nyheter Blekinge senast rapporterade om att Lyckå slottsruin utsatts för vandalisering. Då gjordes en polisanmälan efter att kulturminnet utsatts för skadegörelse, klotter och nedskräpning.

Nu har det alltså hänt igen. Och den här gången har även mur- och tegelstenar brutits från slottsruinen, med anor från 1545.

”Helt onödigt”

Hembygdsföreningen Lyckeby Gille har för andra gången i år polisanmält skadegörelsen.

– Det är tråkigt att det ska behöva bli så här, eftersom det är helt onödigt. Vi ska ju ta tillvara på den här fina platsen, säger Paul Hammarin, ordförande i Lyckeby Gille.

Slottsmurar ska restaureras

Den tråkiga upptäckten gjordes i veckan av resturatörer och murare som inom kort ska restaurera och laga slottsmurarna på uppdrag av länsstyrelsen. Delar av sprayburkar har hittats på platsen.

Tidigare har belysning monterats upp på platsen för att minska skadegörelsen, men det har alltså inte inte hjälpt. Enligt Lyckeby Gille kommer fler åtgärder vidtas framöver.

Lyckå slottsruin har utsatts för skadegörelse – bland annat i form av klotter. Foto: Lyckeby Gille

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.