• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Lyckad insamling av skräp i havet Foto: Henrik Friberg/SVT

Lyckad insamling av skräp i havet

Projektet med insamling av marint skräp har nu avslutats för i år i Karlshamns kommun. Stränder och öar har rensats från mängder skräp som kastas i havet, det har hittats allt från plast till gamla cyklar och kylskåp.

Det var i maj i år som projektet drog igång med start på Boön.

Till grund ligger ett medborgarförslag från 2015 som nu blev verklighet. Projektet har nu avslutats med insamling på Tärnö.

Där samlade man ihop inte mindre än sextio stycken fulla 200-litersäckar med skräp och en container fylldes snabbt med skrymmande avfall som gamla cyklar, delar av kanoter, kylskåp och redskap för fiske och båtliv.

Foto: Henrik Friberg/SVT.

– Kylskåp är nog det mest ovanliga vi har hittat och långa PVC-rör som någon slängt i havet, berättar Martinus Bergqvist, som varit med och samlat in skräpet.

Och de som jobbat med projektet har verkligen fått en tankeställare.

– Vi behöver verkligen rensa vår stränder. I staden ser man allt skräp varje dag, men i skärgården är folk bara två månader om året, sen struntar de i den. Men det är ju vårt hav som vi lever av, säger Ola Karlsson som jobbar på ett Tärnöföretaget som hjälp till att få bort skräpet som samlats ihop.

Och många hoppas på en fortsättning på skräpsamlandet.

– Det måste bli en fortsättning, så mycket som kastas i havet! Det räcker inte med en gång, säger Leif Mattisson.

– Vi ska försöka följa upp detta, i höst ska vi göra en föreläsning för allmänheten om vad som slängs i havet. Fiskar ska simma i havet, inte gamla cyklar och plast, säger Marianne Westerberg, landsbygdsutvecklare i Karlshamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer