Emilie Pilthammar (M) får kraftig kritik för sin blogg om #metoo-kampanjen Foto: TT/SVT

M-profilen om #metoo: ”Lättkränkta kvinnor”

Publicerad

Blekingemoderaten Emilie Pilthammar går i dag till starkt angrepp mot #metoo-kampanjen och mediers rapportering kring den.

”Barn svälter ihjäl i världen men du väljer hellre att sätta statusen #metoo i sociala medier än att säga ifrån. Modigt.”, skriver hon bland annat.

I ett blogginlägg kritiserar hon #metoo-kampanjen och menar att de som använder sig av kampanjen i regel är lättkränkta och inte alls utsatta.

Hon skriver bland annat att kampanjen mest är ”ett spel för galleriet där lättkränkta tjejer/kvinnor främst från vänsterskalan ska göra sig till ett offer. Livet är jobbigt för dem”.

För SVT Nyheter Blekinge utvecklar hon sitt resonemang.

– Jag är helt övertygad om att de absolut flesta som blivit utsatta av någon form av riktigt sexualbrott, och då handlar det inte om någon som tittar lite snett på dig, inte ställer sig och skriker om detta på torget. Det är den som gärna vill synas och höras som gör det, säger hon.

Väcker stark kritik

Blogginlägget väcker stark kritik hos partikamraten Elin Petersson, tidigare ordförande i MUF Blekinge, numera ledamot i förbundsstyrelsen.

– Jag blir jätteledsen och besviken, för hon menar att alla som använder sig av kampanjen är lättkränkta. Jag tycker också det är sorgligt när hon formulerar sig som att hon skulle se det som ett smicker om någon skulle ge henne en sådan kommentar eller en klapp på rumpan. Det tycker jag är helt sjukt, säger Elin Petersson (M).

Men Emilie Pilthammar håller inte med om kritiken.

– Jag tyckte inte och tänkte samma sak när jag var yngre. Mycket förändras med åldern. Det är lätt att stå och säga ”Ooh vad hemskt detta är, me too, me too”, det är enklare än att säga att jag tycker detta gått till överdrift för det tycker jag. Tänk om människor hade engagerat sig lika mycket i svältkatastroferna, säger Emilie Pilthammar (M)

Kandiderar till riksdagen

Emilie Pilthammar kandiderar till riksdagen för Moderaterna i det kommande valet, sitter i landstingsfullmäktige och har flera tunga politiska uppdrag i Sölvesborg, bland annat i Kommunstyrelsens arbetsutskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.