Magnus Jönsson, som smider knivar av meteoritjärn. Foto: SVT

Magnus smider knivar av meteoritjärn

Uppdaterad
Publicerad

Smeden Magnus Jönsson har de senaste tio åren arbetat med knivar av ett sällsynt material, nämligen meteoritjärn. Det är ett eftertraktat men utmanande material att arbeta i.

Meteoriter är delar av himlakroppar som färdats i rymden i miljarder år innan de slagit ner på jorden. De består av järn och höga halter av nickel som genom atomvandringar skapat mönster i metallen. Det här mönstret går inte att återskapa på artificiell väg och det är en del av vad som gör meteoritsmide eftertraktat av samlare och knivbyggare.

Magnus Jönsson säger att man måste vara ödmjuk inför materialet. Meteoritjärnet kan innehålla små föroreningar som inte syns förrän i slutet av smidesprocessen.

– Det är ett svårt material som jag har en hatkärlek till. Jag vet inte om det blir bra förrän jag nästan är färdig med dem. Ibland kommer det fram en förorening som gör att jag måste skrota kniven.

Foto: SVT

Kommer från Norrbotten

Meteoriten som Magnus Jönsson arbetar med kommer från området Muonionalusta i Norrbottens län, där den slog ner för ungefär 500 000 år sedan. Den hittades på 1800-talet och det finns meteoritjägare som fortfarande söker efter stenar som de säljer vidare.

Meteorit från Norrbotten Foto: SVT

Trots att meteoriten är dyr, svår att arbeta i och tar lång tid, så trivs Magnus med hantverket.

– Det är det äldsta smidet som finns. Bland annat är Tutankhamons dolk gjord i meteorit, säger Magnus Jönsson och tillägger att man som smed aldrig blir fullärd.

– Det går att prova nya tekniker och nya material, något jag ser fram emot varje gång jag ska gå ut i smedjan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlshamn

Mer i ämnet