Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaisa Sandstedt, förbundschef på miljöförbundet Blekinge väst, säger att den som bor i Sölvesborg, Olofström eller Karlshamn måste söka dispens för att tända majbrasan. Foto: SVT

Majbrasa eller inte? Beror på var i Blekinge du bor

Publicerad

Det är förbjudet att elda löv och kvistar i sin trädgård, enligt Naturvårdsverket. Men det råder förvirring i länet kring hur direktiven ska tolkas inför valborg.

Blekingekommunerna gör olika tolkningar kring om det krävs dispens för majbrasor eller inte.

Naturvårdsverket säger att man inte längre får elda löv och kvistar som på sin tomt hur som helst, med hänvisning till direktiv från EU. I praktiken kan det innebära att man nu måste be kommunn om lov för att tända majbrasor.

Sofia Bothorp Franke, miljöchef på Karlskrona kommun, säger att de inte haft tid att se över reglerna för att elda trädgårdsavfall i år.

EU-direktiv

– Vi blev tagna på sängen av Naturvårdsverket.

Majbrasor Karlskrona

Därmed behöver man inte be Karlskrona kommun om lov för att tända majbrasor, i alla fall detta år.

I Olofström, Karlshamn eller Sölvesborg är läget ett annat. Enligt Kaisa Sandstedt, förbundschef på Miljöförbundet Blekinge väst, kommer de att följa Naturvårdsverkets tolkning av EUs direktiv.

– Det betyder att om du vill elda en majbrasa måste du söka dispens från oss.

”Blev överraskade”

I Ronneby säger kommunjuristen Markus Grill att de precis kommit fram till beslutet att för just detta år låta folk tända majbrasor utan att de behöver be om tillstånd.

– Vi blev överraskade av Naturvårdsverket, men vi tycker att de tolkat EU:s direktiv rätt i att man inte får elda trädgårdsavfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet