S-strid om riksdagsplatsen – Jeppsson vill peta Manhammar

Uppdaterad
Publicerad

Han lämnade riksdagen efter tolv år – och återvände till livet som sjöofficer.

Nu vill Peter Jeppsson (S) tillbaka till toppolitiken och utmanar öppet partivännen Magnus Manhammar från Karlskrona om ett av partiets riksdagsmandat.

– Jag kan bekräfta att det är så, säger Peter Jeppsson till SVT Nyheter Blekinge.

Sölvesborgspolitikern lämnade den nationella politiska arenan efter valet 2018. Jeppsson återgick då till sitt arbete inom Försvarsmakten och riksdagsplatsen ersattes efter valet med partiets distriktsordförande Heléne Björklund – också hon från Sölvesborg.

Men nu kan SVT Nyheter Blekinge avslöja att Peter Jeppsson kan återvända som riksdagsledamot för Blekinge redan efter valet i höst. Han har fått frågan om att låta sig nomineras – och tackat ja.

– Som läget är kände jag ett visst ansvar att ställa upp. Jag har en ganska lång erfarenhet att bidra med, säger han.

Intern kritik

Jeppsson betonar dock att beslutet att åter ge sig in i en kamp om en riksdagsplats inför partiets nomineringsstämma i Blekinge inte handlar om att konkurrera med Heléne Björklund.

Enligt flera källor till SVT Nyheter Blekinge ska Peter Jeppssons besked i stället ses som ett försök att byta ut riksdagsledamoten Magnus Manhammar från Karlskona.

Manhammar har under en tid varit ifrågasatt internt och flera personer med insyn i partiet säger att Karlskronapolitikern vid upprepade tillfällen ägnat sig åt ett beräknande ”maktspel i syfte att gynna sig själv.”

Listorna spikas i april

– Jag vill i nuläget inte vidare utveckla hur jag resonerat och egentligen inte recensera partikollegor, men det finns saker som jag sett som jag helt enkelt inte gillar. Så ja: jag kan bekräfta att min uppfattning om hur han agerat spelat in i mitt beslut. Jag vill vara fortsatt tydlig med att Heléne Björklund är och förblir vårt förstanamn, säger Peter Jeppsson.

Magnus Manhammar säger att han är förvånad över Peter Jeppssons agerande och uttalande:

– Jag är van vid att man engagerar sig för saker än emot saker. Det är så jag ser mitt engagemang. Framför allt inte för eller emot personer, säger Magnus Manhammar.

Men det här påverkar inte hans lust att själv fortsätta och själv kandidera.

– Det är klart att jag blev ledsen av att höra det här. Men det kommer inte påverka. Jag brinner verkligen för att fortsätta kämpa och engagera mig.

Hur Socialdemokraterna i Blekinge slutligen utformar riksdagslistan avgörs på distriktskongressen i början av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.