Här beslagtas de ryssjor som upptäcktes utanför Karlskrona. Ägaren åtalas för brott mot fiskelagen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man åtalas för att ha fiskat med ålryssjor

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern har åtalats för att ha fiskat med ålryssjor som kräver tillstånd, utanför Karlskrona. Han är nu misstänkt för att ha brutit mot fiskelagen.

Det var i slutet av maj som mannen fiskade med tre dubbelryssjor utan flyktöppningar, vilket det krävs tillstånd för – något han inte hade.

Brottet har anmälts av Havs- och Vattenmyndigheten, som tog bort ryssjorna från platsen i samband med att de upptäcktes med drönare.

Skulle fiska räkor

Mannen förnekar brott och påstår att ryssjorna har använts för att fiska tångräkor, inte ål. Han säger också att han inte visste att det var otillåtna fångstredskap han använde.

Han menar också att tjuvfiskare inte märker sina ryssjor som han har gjort, med namn och telefonnummer. Han vill gärna ha tillbaka utrustningen om möjligt.

Åklagare yrkar däremot på att ryssjorna ska tas ifrån honom, och så föreslås dagsböter motsvarande 3 600 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.