Foto: Johan Nilsson/TT

Man gick till attack med yxa – åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 45-årsåldern väntade på sitt offer vid en arbetsplats i Svängsta, innan han gick till attack med en yxa. Enligt åklagaren var det bara tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades, och nu åtalas 45-åringen för mordförsök.

Vid flera tidigare tillfällen under sommaren och hösten ska mannen i 45-årsåldern ha sökt upp det jämnåriga offret och hotat eller misshandlat honom. I början av november dök han upp utanför offrets arbetsplats beväpnad med en yxa.

Enligt åklagaren ska gärningsmannen ha hunnit utdela flera slag med yxan mot offrets huvud, men offret lyckades parera slagen innan vittnen dök upp och avbröt gärningen.

– De känner ju varandra sedan tidigare, och det finns en grundkonflikt. Sedan huruvida den är motivet får de ta i huvudförhandlingen. Den misstänkte nekar ju till brott och menar att han har handlat i nödvärn, säger Marie Lindström, åklagare.

Offret ådrog sig lättare skador av attacken, och nu åtalas gärningsmannen för försök till mord. Han åtalas även för en tidigare misshandel, två olaga hot och ett ofredande. Gärningsmannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.