Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd. Foto: Ellinor Rostedt

Torgfrågan – tio år av debatt i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

I över tio år har planerna på ett nytt torg diskuterats i Karlshamn och i maj skulle planerna sättas i verket. Nu är det oklart om de ens blir av. I dag drog den styrande koalitionen i handbromsen.

I våras skulle projektet men det nya torget i Karlshamn påbörjas, bland annat bygget av en ny paviljong. I planerna fanns även en lund med bland annat boulebanor. Den nuvarande paviljongen som byggdes i slutet av 1960-talet skulle rivas – men i dag kom alltså beskedet att den i stället renoveras.

Frågan om torgets framtida utformning har dragits i långbänk i Karlshamn. Ett hinder är de arkeologiska utgrävning som ska göras. Planerna skulle även kunna stoppas om det blir ett politiskt maktskifte efter valet då partierna tidigare inte varit överens om utformningen av torget. Nu är läget annorlunda.

Karlshamn

Satsar över 30 miljoner

Och efter att torget har diskuterats fram och tillbaka i över tio år tycker kommunens stadsarkitekt Emina Kovacic att det är dags att planerna blir

Emina Kovacic, Karlshamns stadsarkitekt. Foto: Ellinor Rostedt

verklighet – oavsett hur omfattande förändringar det i slutändan blir.

– Någonstans tycker jag att man som politiker har ett ansvar för sina invånare och någon gång måste man få ett slut, och tänka på vad det är som ska göra Karlshamn attraktivt, säger hon.

Så som planerna såg ut fram till i dag skulle kommunen satsa strax över 30 miljoner på torget. Men projektet riskerade att bli dyrare än då.

Och nu vill koalitionen nöja sig med en renovering av den befintliga paviljongen till en kostnad av 15 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet