Många i socialtjänsten utan socionomexamen

Uppdaterad
Publicerad

Många socialsekreterare i Blekinge saknar socionomexamen.

Ny rapport från Socialstyrelsen visar på brister.

Av Blekinges fem kommuner är det endast i Sölvesborg som alla socialsekreterare har en socionomexamen. Det visar en rapport från Socialstyrelsen som släpptes i dag. I resten av länet varierar andelen socialsekreterare med socionomexamen mellan 25 och knappt 93 procent. Sämst är läget i Olofström där endast en av fyra har en sådan examen.

Rapporten, som syftar till att jämföra hur olika kommuner arbetar med ekonomiskt bistånd, visar även att det i alla Blekinges kommuner arbetar socialsekreterare som har mindre än två år i yrket.

– Vi har bland annat tittat på kompetensen hos personalen, och då räcker det inte att se till vad de har för utbildning. Ju fler indikatorer en kommun uppfyller desto bättre är det, säger Anette Agenmark, utredare på Socialstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.