En robot och Karlskronaprofessorn Niklas Lavesson. Foto: SVT

Många jobb i fara med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Snart kanske varken taxichaufförer, busschaufförer eller piloter komma att behövas, menar Karlskronaprofessorn Niklas Lavesson. Den tekniska utvecklingen gör att maskinernas intelligens börjar utmana människans. Något som till viss del oroar, enligt professor Lavesson.

Artificiell intelligens, AI, som det kallas, är maskiners intelligens och finns omkring människan hela tiden. Även fast du kanske inte är medveten om det.

– Har man en vanlig mobiltelefon i dag, så har man en personlig assistent i telefonen. För Apple heter den assistenen Siri, så man kan prata med Siri genom telefonen och be henne att ta fram kartor, musik och lösa enkla uppgifter, säger Niklas Lavesson.

Men teknikforskningen utvecklas allt mer och det har hänt mycket. I dag kan AI göra betydligt mycket mer, menar Niklas Lavesson. Bland annat är tekniken så långt fram att vissa yrken skulle kunna ersättas av självstyrande maskiner.

– Det är allt ifrån taxichaufförer, lastbilschaufförer och tågchaufförer som kan ersättas med AI-system. Man kan även ta mänskliga tolkar som ett exempel, som blir bortrationaliserade därför att vi redan i dag har en AI som kan direktöversätta från till exempel engelska till kinesiska i realtid, säger Niklas Lavesson.

– Så det är en rad yrken och tjänster som AI kommer att kunna lösa inom kort tid, säger professorn Niklas Lavesson.

AI-system ska kunna ersätta taxichaufförer. Foto: SVT

Viktigt att diskutera

Men riskerna med att AI går för fort fram är överhängande, tror Lavesson. Och det är viktigt att frågorna tas upp och diskuteras.

– Bland annat är frågan hur vi människor kommer att reagera på att vi inte längre är den varelse eller entitet på jorden som gör det mest kreativa och uppbyggande arbetet. Utan det är robotar och maskiner som gör dessa arbeten, säger han.

För att frågan ska nå alla och för att samhället ska kunna tackla frågan i tid är det viktigt att diskussionen drar igång snarast, menar Niklas Lavesson.

– Jag är rädd för att många av de kritiska frågorna om hur AI ska kontrolleras och vara säker kommer att diskuteras för sent. När det redan har hänt olyckor och när AI:n har fått allvarliga konsekvenser i någon industri eller någon annanstans i samhället. Som teknikforskare är jag orolig för att samhället inte tar den här forskningen på allvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.