Många lånar för att köpa julklappar

Publicerad

Julen närmar sig och julhandeln förväntas slå nya rekord. Samtidigt är det vanligt att låna pengar för att köpa julklappar.

Julen innebär köpstress för många och enligt en undersökning som ett lånerådgivningsföretag gjort 2014 lånade 27 procent av svenskarna pengar till julklappar till ett värde av ca 3,5 miljarder kronor.

Ett köpbeteende som gör att konsumentvägledaren Christina Lindström i Ronneby får många samtal i januari.

– Ofta så kanske de upptäcker att de förköpt sig. Och de har kanske tagit snabblån, och så ska de betalas och då räcker pengarna inte till, säger hon.

Blir dyrt efteråt

Nu när julen närmar sig är det lätt hänt att pengarna inte räcker till, men att låna pengar för att köpa julklappar är ingenting som konsumentvägledaren i Ronneby kommun rekommenderar.

– Man ska tänka på vad man ska handla, tänka först och handla sen, man ska kanske inte ta lån för att köpa julklappar. Det blir dyrt att betala sedan efter, säger Christina Lindström.

”Köps mycket onödigt”

Och ute på stan i Karlskrona finns det olika tankar kring julklapparna.

– Det är väldigt lätt att det köps mycket onödiga saker för köpandets skull, Erik Fredriksson.

– Jag tycker att det har blivit ett sånt habegär över det hela. Det viktigaste är väl ändå att man umgås med familj och vänner, säger Linnéa Nordin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.