Jessica Karlsson, miljöingenjör på Affärsverken. Foto: SVT

Blekinge bäst i landet på matavfall

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge ligger i topp bland Sveriges län när det gäller hur mycket matavfall som samlas in, räknat i kilo per person och år. Och det är både goda och dåliga nyheter.

Enligt siffror från branschorganisationen Avfall Sverige så samlar blekingeborna in mest matavfall i hela Sverige, ungefär 60 kilo per person. Det är nästan tre gånger så mycket som jumboplatsen Stockholms län. Goda nyheter, eftersom alla kommuner i Blekinge skickar sitt matavfall till rötning och produktion av biogas och gödsel.

– Det är bra att vi får in matavfallet, för det är ett facit på att kommunen har det i ryggmärgen, säger Jessica Karlsson, miljöingenjör på Affärsverken i Karlskrona.

Matavfallet som samlas in i Blekinge körs till ett av två ställen. I Sölvesborg, Olofström, Karlshamn och Ronneby skickas det insamlade matavfallet till VMAB i Mörrum som har en egen biogasanläggning. I Karlskrona skickar man i stället matavfallet till rötning i Kalmar.

Minska matsvinnet

Det som är mindre bra med att så mycket mat slängs är att renhållningsföretagen samtidigt vill minska matsvinnet.

– Maten som vi köper har producerats på åkermark, skördats, och sen fraktats till butik. Och att bara slänga den maten är tråkigt, när vi borde ta till vara på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.