Samtliga fyra männen stod åtalade för mord vid Halmstads tingsrätt. Foto: SVT

Marbäcksmordet prövas i hovrätten – ny dna-bevisning kan avgöra

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern hittades skjuten i huvudet i ett skogsparti i Marbäck utanför Halmstad. Tre blekingebor och en göteborgare åtalades för inblandning i mordet, men friades av tingsrätten. Nu står åklagarens förhoppning till ny dna-bevisning, som ska kunna särskilja de två tvillingarnas dna.

Det var i januari 2018 som förbipasserande hittade en kropp i ett skogsparti i Marbäck. Misstankarna riktades snart mot fyra män, ett tvillingpar och en man från Blekinge och en göteborgare. Enligt åtalet kan dna knyta samtliga män till brottsplatsen. Bland annat ska en av tvillingarnas dna ha hittats på en patron och en cigarettfimp på platsen.

Men utredningen försvårades av att tvillingarna hade identiskt dna, och att det därför inte kunde fastställas vems dna det rörde sig om. Tingsrätten valde att fria samtliga fyra från mordmisstankarna, men nu hoppas åklagaren att ny dna-bevisning ska kunna avgöra fallet.

– Vi har gjort en komplettering till dna-analysen som syftar till att kunna särskilja dna:t från enäggstvillingarna. Det har vi kunnat göra, inte fullt ut, men på några bevispunkter, sade Andreas Bergman, åklagare, till SVT tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet