Margaryta, 23 år, flydde Ukraina – vill stanna i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Från skräcken, kaoset och raketattackerna i östra Ukraina – till idyllen vid vattnet i svenska Ronneby. 23-åriga lärarstudenten Margaryta säger att hon redan känner sig hemma, men om hon och hennes mamma får stanna i kommunen är oklart.

Margaryta, 23 år, hade pluggat fyra år för att bli mattelärare när kriget bröt ut i Charkiv. Tillsammans med sin mamma lämnade hon landet, och plockades upp i Polen av svenskar som åkt dit för att hjälpa till. Nu bor de med åtta andra kvinnor och barn i en sommarstuga som de får låna. De får även hjälp med mat, pengar, kläder och aktiviteter. Privata initiativ från människor som de aldrig hade träffat förut. Margaryta är förundrad över gästvänligheten.

– Hur kan någon vara så generös mot andra människor? Det är vänlighet på en helt ny nivå, säger Margaryta, som inte vill publicera sitt efternamn.

Oklart vart de ska flytta

Både hon och barnfamiljerna börjar redan känna sig som en del av samhället, men om mindre än två veckor måste de lämna huset och Margarita vet inte vart de ska ta vägen då. Än har de inte fått något svar från Migrationsverket. 

I klippet berättar Margaryta om vad hon fick med sig när de flydde och om längtan efter en vardag i Ronneby – och drömmen ett jobb. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.