Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med till Marias julpyntade hem. Foto: Ella Persson

Marias familj firar jul i juli: ”Det har eskalerat”

Uppdaterad
Publicerad

För en del räcker inte julfirandet i december. Hemma hos Maria Bodin Wolgast i Nättraby firar familjen jul två gånger om året. Men juli-afton har inte slagit av på takten, utan snarare ökat med tiden.

– Har man en ursäkt att jula lite så får man passa på, säger hon.

Trots sommarmånaden hälsas besökare till hemmet utanför Karlskrona med ljuslingor, en släde och snögubbe. Inomhus hörs julmusik och det lyser från adventsljustakar i fönstren.

För fem år sen tog hon beslutet att inte bara fira jul i december, utan började även pynta för julfirande mitt i sommaren. Och julafton, det är den 24 juli.

– Det började med någon lussekatt och pepparkaka. Sen har det eskalerat, säger Maria Bodin Wolgast.

”Det är heligt”

Maria berättar att hon fick inspirationen till firandet från sociala medier, något som även P4 Blekinge rapporterat om. De firar traditionellt med dans kring granen och julklappar, men det finns saker som bara får ske under decemberfirandet.

– Kalle Anka får man bara se på julafton, den är helig, säger hon.

Starta klippet för att följa med till Marias julpyntade hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.