Marianne Asplund är jättenöjd med sitt miniatyrhem. Foto: Fanny Olsson

Mariannes dockskåp tog över 20 år att bygga

Publicerad

88-åriga Marianne Asplund har alltid älskat att arbeta med sina händer. I över 20 år har hon arbetat med sitt miniatyrhem som består av flera våningar.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli såhär bra som det faktiskt blev, jag är jättenöjd, säger hon.

För drygt 50 år sedan flyttade hon från Skåne till Karlskrona. När hennes make avled år 1991 kände hon att hon ville ha någonting att göra. Det var då hon öppnade sin morfars gamla bokskåp från 1800-talet och förvandlade det till ett dockhus.

- Jag hade samlat på mig mycket saker sedan tidigare så som korkar, kapsyler och lock. Varför inte använda dem och göra något fint av det istället för att slänga, säger Marianne Asplund.

Kreativ och fantasifull

Dockskåpet består av flera detaljer och huset är välplanerat och noggrant genomfört.

- Det mesta av sakerna i skåpet har jag själv tillverkat, men vissa saker som inte går att göra själv har jag hittat i dockskåpsaffärer.

Marianne Asplund menar att det är viktigt att ta till vara på det som finns och hon tycker det är viktigt att vara kreativ och att väcka fantasin till liv.

Enligt henne kan inte vem som helst bygga ett dockskåp.

- Människor är så stressade nuförtiden och har inte tid med sådant här. Sedan gäller det att vara kreativ om det ska bli bra.

Marianne hoppas att dockskåpet går i arv

Det första dockskåpet gjorde Marianne till hennes dotter 1969.

- Min dotter hade då en nyckelpiga som bodde i dockskåpet och sedan hade hon en barbiedocka. Det dockskåpet jag har i dag är inget att leka med.

Vad tänker du när du tittar på dockskåpet?

- Att det är väldigt fint och sen tänker jag att jag inte har hunnit sätta fram julsakerna i år.

I framtiden hoppas Marianne på att dockskåpet går i arv. Men nu sysslar hon med någonting annat.

- I dag gör jag om tändsticksaskar som jag tycker verkligen ser så tråkiga ut. Något dockskåp har jag inte tid att göra längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer