Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jimmie Adamsson, kommunikationschef på Marinen, utesluter inte svensk militärnärvaro vid gasläckorna. Foto: SVT

Marinen om gasläckorna vid Nord Stream: ”Utesluter inte svensk militär närvaro”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska militärfartyg skulle med kort varsel kunna skickas ned till gasläckorna vid Nord Stream-ledningarna, säger Marinens kommunikationschef till SVT Nyheter Blekinge.

– Jag utesluter inte att vi kommer gå dit med fartyg i framtiden, säger Jimmie Adamsson.

Gasläckorna, som upptäcktes i måndags, bevakas i dagsläget av Kustbevakningen för Sveriges räkning. Men såväl Danmark som Tyskland har även skickat militär personal till området. I dagsläget finns dock inga planer att även Sverige ska skicka militärfartyg till platsen.

– Vi samarbetar med olika myndigheter och nationer runt detta, men själva händelsen runt gasledningen är just nu en fråga för åklagarmyndigheten och polisen, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på Marinen.

Sabotage mot Nord Stream

”Vi har hela tiden koll”

Under gårdagen sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) att det genomförs ”beredskapsanpassningar” inom Försvarsmakten med anledning av det som hänt.

– Vi anpassar vår beredskap hela tiden beroende på vad som händer i Östersjön. Exakt vad vi gör i det här fallet kommenterar jag inte, men vi har hela tiden koll på vad som händer i vårt territorialvatten, säger Jimmie Adamsson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet