Ingrid Hall Roth, museichef på Marinmuseum och Per Jenvald, ordförande för Marinmusei vänner, tillsammans med den nya målningen. Foto: Erling Klintefors

Marinmuseum firar jubileum – får värdefull tavla i present

Uppdaterad
Publicerad

Marinmuseum är inne på sitt tjugonde år på Stumholmen. På lördagen överlämnades en unik målning till museets samlingar, för att uppmärksamma jubileet.

I år är det 20 år sedan Marinmuseum flyttade till Stumholmen i Karlskrona. Nu väntar ett år kantat av jubileumsarrangemang och först ut att hylla jubilaren var Marinmusei vänner.

I dag lämnade sällskapet över en oljemålning till museet, målad av marinmålaren Herman af Sillén.

– Det har varit en väldigt trevlig eftermiddag. Vi har hurrat fyra gånger för Marinmuseums 20 år på Stumholmen. Sedan har vi haft mingel med trevligt pianoklink i bakgrunden, säger Ingrid Hall Roth, museichef på Marinmuseum.

Speglar 1800-talets Karlskrona

Tavlan ”Karlskrona redd” är från 1894 och föreställer ett antal seglande skeppsbåtar, samt ångfregatten Vanadis. I bakgrunden syns stadens byggnader: med varvet till vänster och Stumholmen och Kungshall till höger.

Målningen har tidigare tillhört en byggmästarefamilj i Stockholm, men kommer nu alltså att hänga på Marinmuseum för allmänheten att beskåda.

– Det känns jätteskojigt faktiskt. Det är en liten pärla som visar stadens bakgrund. Man knyter samman historia och samtid på ett väldigt fint sätt och den passar in som handen i handsken, säger Ingrid Hall Roth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.