Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Föroreningar upptäckta i Lokstallarna i Karlshamn – ungdomar oroliga för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Förhöjda halter av koppar, kolväten och metaller har upptäckts i samband med en renovering i en replokal som Teatersmedjan tillfälligt hyrt av kommunen i Lokstallarna i Karlshamn. 

Just nu utreds eventuella medicinska risker för alla som vistats i lokalen. 

En teatergrupp med 14 stycken medlemmar i gymnasieåldern repeterade i lokalen samtidigt som renoveringen. Povel Andersson på Teatersmedjan säger att han fått ett muntligt svar från kommunen att exponeringen för föroreningarna inte ska vara farlig. Men det finns de ungdomar som nu är oroliga för sin hälsa.

– Vi har haft samtal med alla inblandade och nu vill vi bara få det bekräftade svaret att det inte hänt något med ungdomarna, säger Povel Andersson, verksamhetsproducent.

Markföroreningar har upptäckts i Lokstallarna i Karlshamn. Foto: SVT

Över acceptabla riktvärden

Enligt miljöinspektör Stefan Hüllert på Miljöförbundet Väst rör det sig om något förhöjda halter jämfört med acceptabla riktvärden. 

– Det pågår just nu en riskanalys som ska ge svar på om det finns några medicinska risker, säger han. 

Halterna upptäcktes i samband med att ett betonggolv i den aktuella repetitionslokalen skulle renoveras i februari.

Hör mer med Povel Andersson i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.