I klippet ovan berättar bland annat Sanna Johannesson, på cafét Göta Lejon i Karlskrona, om måsproblemet. Foto: Jennifer Alm/SVT

Måsar som stjäl mat – dagligt problem på uteserveringar

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvaktiga måsar är ett dagligt problem på uteserveringen den här tiden på året. Och de är inte rädda för att norpa mat rakt ur handen på folk.

– Vi hade precis en gäst här som fick komma och hämta en ny bulle, säger Sanna Johannesson på cafét Göta Lejon i Karlskrona.

Flera caféer som SVT pratar med vittnar om problem med måsar som stjäl mat och fika – varje dag.

– Ofta knycker de maten så fort gästen vänder ryggen till, säger Josefin Söderberg, masterbarista på Espresso House i Karlskrona.

De har ansvaret

Det är fastighetsägaren och i vissa fall kommunen som har ansvar att motverka problem med måsar. Karlskrona kommun har inte fått några klagomål men rapporter om måsarnas besvärliga beteenden på sociala medier har nått kommunens miljökontor.

– Det bästa är att arbeta förebyggande, till exempel ta bort bon. Måsar lägger gärna sina bon på platta tak, så det kan man tänka redan på när man bygger hus. Många sätter även piggar vid tak och hängrännor för att mota bort fåglarna, säger Anna Martinsson, miljöinspektör.

Hör cafépersonal berätta om måsattackerna på uteserveringarna i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.