Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är så pass allvarligt att jag riktade en anmärkning mot Stadsvapnet, säger Lars Beckman (M), ordförande för revisorerna i Karlshamn. Foto: SVT

Massiv kritik mot kommunledningen – anklagas för brist på ekonomisk kompetens

Uppdaterad
Publicerad

En VD har fått lämna. En hel bolagsstyrelse byttes ut.

Miljonrullningen på Östra Piren har tvingat bort personer från byggprojektet men samtidigt sitter politikerna – som kritiserats hårdast kvar.

SVT Nyheter Blekinge har i flera dagar granskat turerna kring fördyringen av etapp 5 på Östra Piren i Karlshamn.

Efter upprepad kritik av hur projektet har hanterats fick Karlshamnsfastigheters ledning lämna sina platser, både styrelsen och den dåvarande VD:n.

Här kan du se turerna kring bytet av styrelse

Dålig koll på investeringar

Men parallellt med kritiken mot Karlshamnsfastigheter har kommunens revisorer i omgångar riktat skarp kritik mot hur både moderbolaget Stadsvapnet – som har det övergripande ansvaret för samtliga kommunala bolag – och kommunstyrelsen har skött sina åtaganden under resans gång.

Revisorerna har sedan flera år tillbaka bland annat pekat på bristen av ekonomisk kompetens och för dålig koll på investeringar. Med tanke på de allvarliga brister som avslöjats kring Östra Piren, och att hela nybyggnationen fördyrades, tycker revisorerna att kommunstyrelsen borde ha följt projektet mer noggrant.

– När det är såhär stora frågor, med stora projekt som är komplexa, och man inte följer det man ska göra. Då tycker vi att kommunstyrelsen och Stadsvapnet borde vara närmare projekten, säger Lars Beckman (M), ordförande för kommunrevisorerna.

Med tanke på kritiken ni framför, varför har ni ändå gett ansvarsfrihet till styrelsen?

– Vi har inte sett kritiken vara tillräckligt allvarlig ännu, för att vi inte ska kunna lämna ansvarsfrihet. Däremot har vi skrivit kritiskt i våra granskningsrapporter, vad man behöver förbättra, säger Lars Beckman.

”Den får de stå för”

I fokus för revisorernas kritik står socialdemokraten Per-Ola Mattsson. Dels i egenskap av kommunstyrelsens ordförande men också för att han suttit som såväl ordförande som ledamot i Stadsvapnet fram till för knappt två månader sedan.

Men han håller inte med revisorerna.

– Det är deras bedömning och den får de stå för. Vi tyckte att vi följde Karlshamnsfastigheters verksamhet, säger Per-Ola Mattsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per-Ola Mattsson (S): ”Vi var inte överens med revisorerna” Foto: SVT

Nästa vecka ska kommunstyrelsen ta upp frågan om en grundlig utredning av hela projektet på Östra Piren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet