Erik Olofsson ordförande LRF Bräkne- Hoby. Foto: SVT

Massiv kritik mot ökat strandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens förslag att utöka strandskyddet från 100 till 300 meter runt sjöar och vid kustlinjen i flera områden i länet har mötts av mycket kritik.

– Jag tycker det skyddet vi har är fullt tillräckligt, säger Jörgen Garnegård, företagare.

Det är på uppdrag av regeringen som länsstyrelsen har sett över hur strandskyddet ser ut. Att det nu ska utökas från 100 till 300 meter på flera platser handlar om att säkerställa syftet med strandskyddet – att värna om det allmänna friluftslivet och att skydda djur- och växtliv.

– De här områdena som man har sett över har man ansett att är så bevaransvärda. Det är olika riksintressen och naturreservat och därför har man valt att utöka strandskyddet inom de här områdena, säger Carina Burelius, länsstyrelsen Blekinge.

Drabbar företagare

Förslaget riskerar att slå hårt mot bland annat företagare i länet menar Jörgen Garnegård som bedriver turismverksamhet i Garnanäs i Bräkne Hoby.

– Jag skulle vilja utöka och anställa mer personal och expandera. Jag tycker de har gjort strandskyddet för generellt och de har inte gjort en riktigt komplett utredning, säger Jörgen Garnegård.

Hoppas kunna påverka

Det är tredje gången som länsstyrelsen tar beslutet om det utökade strandskyddet. Tidigare har det rivits upp av regeringen på grund av formella fel i handläggningen men nu är förslaget återigen uppe för beslut.

Berörda markägare har fram till mitten av maj på sig att skicka in sina yttranden och flera har förhoppningen att kunna påverka länsstyrelsen att ta ett annat beslut den här gången.

– Vi hoppas det och det är därför vi försöker agera. Nu ska vi använda yttrandetiden och det gäller att argumentera, säger Erik Olofsson, LRF Bräkne-Hoby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.