Conny Nilsson och Lars-Olof Karlsson från dansbandet Matz Bladhs. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Matz Bladhs: ”Dansbandslivet är en konst”

Publicerad

Det är tufft att överleva som dansband i Sverige i dag. Det är kring 50 band som kan leva på musiken på heltid – och branchen är nu överens om att det behövs ett generationsskifte.

Livet som dansbandsmusiker skiljer sig en hel del från andra yrken. Där långa och många resor är vardag för musikerna.

SVT Nyheter Blekinge träffade bandet Matz Bladhs när de besökte Eringsboda.

– Det är en konst att leva med det naturligtvis, vi reser mycket och är i perioder mycket hemifrån, säger Conny Nilsson, sångare i dansbandet Matz Bladhs.

TV: Se hela inslaget om dansbandens framtid här

Vardagen är många gånger slitsam, menar gitarristen Lars-Olof Karlsson.

– Det har varit jobbigt ibland, men så är det med allt. Men i det stora hela är det ett fantastiskt arbete, säger han.

Musiker på heltid

Matz Bladhs är ett av ungefär 50 band i Sverige som kan leva på dansbandsmusiken på heltid. Och arbetsmarknaden är tuff, med färre speltillfällen som banden konkurrerar om. Annat var det förut, då banden kunde leva på musiken i ett och samma län.

– Det går inte att föreställa sig hur många band det fanns i Sverige under den blomstrande dansbandstiden. Du kunde spela på heltid och bara vara i Blekinge, med spelningar fem-sex dagar i veckan. Om man tittar i gamla tidningar så kunde det vara en halvsida med dansannonser – och alla dansbanor var fyllda, säger Thomas Deutgen, programledare för P4 Dans.

För att dansbandskulturen ska stå sig stark i framtiden, krävs ett generationsskifte. Fler yngre behövs i branschen, menar experter, arrangörer och musiker.

– Jag har varit i branschen sedan jag var 20 år, jag känner igen ansiktena. Många har varit med under hela resan, så jag önskar ju att det skulle komma fler till den här branschen, säger Conny Nilsson.

”Svårare att slå igenom”

Thomas Deutgen tror att dansbandsbranschen kommer vara fortsatt stark i framtiden, men det kommer se annorlunda ut.

– Jag tror det kommer vara svårare att hitta stora och publika band som slår igenom. När dagens stora band lägger av kommer det bli svårare att ta sig fram som dansband, för det behövs alltid ett stort lok som drar hela danskulturen framåt, säger Thomas Deutgen.

I stället tror han att banden kommer att spela mer på deltid.

– Men det kommer inte vara på samma nivå och inte dra lika mycket folk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.