Mental träning hemligheten bakom handbollssuccén

Uppdaterad
Publicerad

HIF Karlskrona har med fyra raka segrar haft en stark inledning på säsongen. En av framgångsfaktorerna är den mentala träningen.

HIF Karlskrona har inlett säsongen med storspel. Fyra raka segrar och ett lag som vibrerar av nyfunnet självförtroende. En av anledningarna är den nya träningsmetoden, där psykologen och den före detta handbollsspelaren Joachim ”Kimmen” Stenbäcken, ger spelarna mental träning.

– I stället för att bara rusa runt i skogarna i Rosenholm och vara rädd för vildsvin, så kan man ju också jobba med hjärnan. Jag brukar säga att handboll är en sport för intellektuella bondjävlar. Det är en bra beskrivning. Ibland måste du använda huvudet extremt mycket och nästa gång klappa till den som står framför dig allt vad du har. Så det är väl bra att jobba med den andra delen också, säger tränaren Ulf Schefvert.

Utvecklat spelarna

En av de spelare som känner att den mentala träningen har ett resultat är Erik Gannby.

– Personligen för min del så ser det ut att bära frukt. Det är mycket saker man inte har tänkt på. Om du missar ett avslut , så har du genom träningen med Kimmen en grund att gå tillbaka på. Så jag vet vad jag kan och vad jag ska göra för att få det att funka, säger han och får medhåll av Jasmin Arifagic.

– Jag har snackat jättemycket med honom och det har betytt jättemycket för mitt spel. Han har utvecklat mig som person och tänka positivt hela tiden. Trots att man missar så ska man köra för nästa läge, säger han.

Hoppas på direktplats

Det är i år 20 år sedan ett Karlskrona-lag senast var med i Elitserien. Då var det IFK Karlskrona som slogs om poäng, men åkte ur. Den här säsongen hoppas spelarna i HIF Karlskrona att ta sig upp igen.

– Just nu så ser det jättebra ut. Vi ligger etta och då får man direktplats upp till Elitserien. Vårt mål är topp fyra och jag tror att det är väldigt rimligt, säger Linus Ekman.

– Ja, 20 år är en på tok för lång tid så absolut, det är verkligen dags, säger Erik Gannby.

Kan det här bli säsongen det händer?

– Jag hoppas det och resten av grabbarna hoppas också det. Vi ska göra allt vad vi kan för att få det att bli så.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.