Foto: SVT

Unga testar livet i försvaret: ”Man skaffar kompisar för livet”

Uppdaterad
Publicerad

Under en veckas tid får ett 30-tal ungdomar en inblick i försvarets verksamhet. Lägret ska få fler unga att söka sig till försvaret, räddningstjänsten och polisen.

– Man har så kul tillsammans. Man skaffar kompisar för livet, säger deltagaren Nila Vobern från Karlshamn, som redan vet att hon vill arbeta inom militären och har siktet inställt på att mönstra.

Lägerdeltagaren Samuel Gustafsson från Ronneby har tidigare gjort praktik på marinbasen.

– När jag hörde om lägret så tänkte jag ”varför inte”. Det blir ju samma sak fast i gröna kläder. Och det är väldigt kul, säger Samuel Gustafsson.

Lägret anordnas av Försvarsutbildarna på uppdrag av Försvarsmakten. Under veckan får deltagarna prova på olika aktiviteter och åka på besök på bland annat marinbasen och räddningstjänsten.

– Vi gör det här för att unga ska få vetskap om försvaret. Många har ett intresse av totalförsvaret men nu får de en mer fördjupning, säger kurschefen Dennis Persson.

Se mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.