Miljöminister Isabella Lövin (MP) vill avvakta och se hur EU agerar i frågan. Foto: SVT

Miljöministern vill avvakta

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder och hamnar har förbjudit utsläpp av skrubbervatten men något sådant förbud är inte aktuellt i Sverige. Miljöminister Isabella Lövin (MP) vill vänta och se vad EU:s inställning är. 

Skrubbervatten är det förorenade vatten som släpps ut i havet efter att fartyg tvättat sina avgaser. När nya och strängare avgasgränser träder i kraft nästa år förväntas problemet med skrubbervatten bli större, enligt en ny forskningsrapport från IVL Svenska miljöinstitutet.

Även små mängder av skrubbervatten påverkar havsmiljön och dödar djurplankton, som är helt avgörande för havets ekosystem.

Förbjudet i flera länder

Detta är skälet till att flera länder och hamnar förbjudit utsläpp av skrubbervatten. Singapore, Förenade Arabemiraten, Kina, Tyskland, Belgien och Norge är exempel på länder som på olika sätt reglerat eller stoppat utsläpp av skrubbervatten. I Sverige finns inga sådana begränsningar.

Miljöminister Isabella Lövin vill inte ge någon intervju i frågan men säger i en kommentar till SVT Blekinge att Tyskland och Belgien fått kritik från EU-kommissionen för sina utsläppsförbud mot skrubbervatten. Därför vill miljöministern avvakta och se hur EU agerar gemensamt i frågan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.