Patrik Hansson (S) ordförande i kommunstyrelsen. Foto: SVT

Miljonunderskott hemlighölls – nu krävs krisplan

Publicerad

Ett nollresultat blev plötsligt ett minus på drygt 40 miljoner kronor. Och nu kräver den politiska ledningen svar på varför underskottet i socialnämnden inte tidigare blivit känt. Några nya pengar blir det inte.

När kommunstyrelsen i Karlskrona samlades i dag var det ekonomiska läget i socialnämnden en av punkterna.  Enligt en skrivelse från kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) var det nu kända jätteunderskottet på drygt 40 miljoner kronor okänt för den politiska ledningen fram till den 1 september.

Eftersom uppgifter om ett befarat minusresultat då cirkulerade ställdes frågor om delårsbokslutet – och svaret var illavarslande. Enligt Patrik Hansson var den då senast kända prognosen plus minus noll.

Men Ingrid Hermansson (C) menar att varken politiker i nämnden eller förvaltningsledningen medvetet undanhållit miljonunderskottet för kommunledningen.

– Vi flaggade redan i april för ett befarat underskott på 29 miljoner kronor, men valde att inte begära ytterligare medel då eftersom vi trodde att vi kunde åtgärda det här. Självklart har vi pratat mycket om det ekonomiska läget i nämnden, säger Ingrid Hermansson (C).

Hon menar att det är kostnaderna för 20 externa HVB-platser – en merkostnad på 1 500 kronor per dygn – som till stor del ligger bakom de röda siffrorna.

– Kommunens eget HVB-hem blev tyvärr försenat med sex-åtta månader.

Den politiska ledningen meddelade i dag att det inte kommer att skjutas till några extra pengar för att rädda socialnämndens ekonomi.

– Det beskedet innebär att vi inte kommer att kunna lämna en budget i balans, säger Ingrid Hermansson.

Dessutom ska socialnämnden omgående ta fram en handlingsplan som ska redovisas för kommunstyrelsen den 28 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer