Kommunalråd Magnus Larsson (C) och oppositionsråd Camilla Brunsberg (M) deltog i ett informationsmöte om situationen i Kungsmarken. Foto: SVT

Minderåriga begår brott i Kungsmarken

Uppdaterad
Publicerad

Idag informerade polisen Karlskronas politiker om situationen i området. Barn så unga som 12 år är inblandade i inbrott.

– Det mest anmärkningsvärda är att man vet att det nu handlar om ett antal barn i åldern 12-14 år som begår brottsliga handlingar, säger oppositionsrådet Camilla Brunnsberg (M).

Senast i förra veckan grep polisen ett antal personer för ett inbrott i Sunnadalskolan, och personernas ålder oroar polisen.

– Det var ju ingen som var straffmyndig av dem. Där saknar vi möjlighet att agera utan vi ger det vidare till sociala myndigheter. De som är mest aktiva där uppe är i de yngre tonåren, säger lokalpolisområdeschefen Magnus Bergman.

Lokalområdespolischef Magnus Bergman Foto: SVT

Situationen i Kungsmarken har diskuterats länge bland Karlskronas politiker. Så vad har de för förslag för att lösa problemen?

– Det är viktigt att vi tar hand om det gemensamt. Sedan behöver vi bygga förebyggande för framtiden. Och där vill vi över tid se fler närvarande poliser i kommunen, särskilt i de områden där det finns bekymmer och det har ju flyttat sig lite över kommunen över tid, säger kommunalrådet Magnus Larsson (C)

Är polisen det rätta verktyget om det gäller en yngre tonårsgrupp?

– Om det är ren brottslighet så de delarna ska ju polisen hantera, men i det här handlar det ju om att jobba förebyggande för framtiden och då är det ju kommunens socialförvaltning som har en viktig roll. Och det handlar ju också om att ha kontakter med föreningar, med boende i det här området, att nå föräldrar för det är ju faktiskt normer och attityder från vuxenvärlden som är väldigt viktiga att förmedla till ungdomarna, säger Magnus Larsson (C).

Moderaterna i Karlskrona kräver nu att övervakningskameror sätts upp på utsatta skolor.

– Vi vill se ett samlat grepp, fram för allt kring de individer som är 12-14 år. Vi behöver fler poliser, övervakningskameror och ordningsvakter fram tills att polisbristen är löst, säger Camilla Brunsberg (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.