Blekinge har lägsta smittspridningen på länge, men Region Blekinge håller kvar de skärpta råden. Foto: Jennifer Alm/arkiv

Bättre coronaläge än på länge – men skärpta råden kvarstår

Publicerad

Blekinge har lägsta smittspridningen på länge och siffrorna ser ut att fortsätta nedåt – trots det håller Region Blekinge kvar de skärpta råden.

Under torsdagens presskonferens presenterade smittskyddsläkaren ny statistik över coronaläget i Blekinge. Den visade den lägsta smittspridningen på flera veckor och ett läge som är bättre än väntat.

Trots det så har Blekinge fortsatt skärpta lokala råd fram till den 13 juni.

Anledningen till att hålla kvar råden är att Bengt Wittesjö vill hålla nere smittantalet för att inte bidra till fler patienter inom vården. Just nu vårdas fyra personer på intensivvårdsavdelningen.

– Detta har varit en planering sen ganska lång tid tillbaka. Vi räknade med att kunna släppa våra regionala råd i mitten av juni och det är den planen vi har fullföljt, säger Bengt Wittesjö.

Hör mer av smittskyddsläkarens resonemang i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.