Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT

Ministerbesked i Hörvik: Inget behov av extra resurser

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen besökte klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) det katastrofdrabbade området i Sölvesborg. De beklagar det inträffade, men utlovade inga extra resurser från regeringen.

Ministrarna besökte några av de oljedrabbade stränderna efter att passagerarfärjan Marco Polo gått på grund i Pukaviksbukten.

– Det är en mycket tråkig syn som möter oss, med stora mängder olja som spolas upp på stränderna och en väderlek som försvårar saneringsarbetet. Men det är glädjande att se hur samverkan mellan myndigheter och frivilligorganisationer fungerar, säger Carl-Oskar Bohlin (M), civilförsvarsminister.

Fartyg på grund utanför Hörvik

I nuläget ser regeringen inget behov av att skjuta till mer resurser till saneringsarbetet. Sölvesborgs kommun får redan stöd via myndigheterna Kustbevakningen och MSB, betonar Carl-Oskar Bohlin (M), civilförsvarsminister.

– Den bild vi har fått är att det inte primärt är en resursfråga utan det handlar om en komplex situation.

”Tragiskt och berörande”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) menar att det är svårt att i dag se vilka effekter utsläppet kommer få för miljön.

– Effekterna märks redan nu, men vi från regeringen kommer följa det här noga för att se hur det spelar ut sig. Att bevittna det här på plats är djupt tragiskt och berörande, säger hon.

Flygningar över området visar att en tre kilometer lång kuststräcka har påslag av olja, från Krokås i söder till Lörby kladd i norr. Strimmor av olja syns även utanför Norje.

Totalt har omkring 14000 liter olja sanerats ur havet sedan grundstötningen.

Två besättningsmän misstänks för vårdslöshet i sjötrafik kopplat till grundstötningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet