Jörgen Martinsson är vd för branschorganisationen Svensk mink och kommer inte att nöja sig med mindre än 150 miljoner kronor i kompensation för avelsstoppet. Foto: Towe Olsson/SVT

Minkbasens krav: 150 miljoner i kompensation av staten

Uppdaterad
Publicerad

Minknäringen kräver 150 miljoner kronor i ersättning av staten efter förbudet mot minkavel. Men regeringen vill inte ens gå med på hälften.

– Det är deras sätt att svälta ihjäl minknäringen, säger Jörgen Martinsson, vd på Svensk mink.

I Sverige finns 30 minkgårdar, varav hälften är placerade på Listerlandet i Sölvesborg. För att alla företagare ska överleva avelsstoppet som sträcker sig över hela 2021, måste de få 150 miljoner kronor i ersättning. Det kräver branschorganisationen Svensk mink.

– Vi förlorar väldigt mycket i inkomst, samtidigt som avelsdjuren ska ha mat och tillsyn sju dagar i veckan, personalen ska ha lön och maskiner underhållas. För att ersätta uteblivna vinster och kostnader måste vi ha 150 miljoner kronor i ersättning, säger vd Jörgen Martinsson.

”Regeringen misstror sin egen myndighet”

Jordbruksverket har i sitt förslag till regeringen sagt att minknäringen ska kompenseras med 83 miljoner kronor. En summa som regeringen har sänkt till 60 miljoner kronor.

– Det innebär att regeringen misstror sin egen myndighet som under tre månader har utrett den här frågan, säger Jörgen Martinsson, något landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tillbakavisar.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.