Foto: TT

40.000 kan vara könsstympade i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen uppskattar att runt 40.000 kvinnor i Sverige är könsstympade. För att minska förekomsten kartläggs nu vilka insatser som görs i samhället, på uppdrag av regeringen.

– Det är viktigt att man inte bara fokuserar på underlivet utan det handlar om hela kvinnolivet, säger Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen.

Det finns inte någon exakt statistik men enligt en uppskattning från Socialstyrelsen är det runt 40.000 kvinnor i Sverige som är könsstympade, varav 7000 av dem är flickor under 18 år.

Könsstympning är en tradition som finns i delar av Afrika, Mellanöstern och Asien. Sedvänjan har inte någon koppling till någon specifik religion utan finns bland så väl kristna som muslimska grupper.

Kvinnlig könsstympning

– Det kan vara ett sätt att kontrollera kvinnors sexualitet. Det är en tradition som har levt vidare, säger Inga-Maj Andersson som är utredare på Socialstyrelsen.

Hedersproblematik

Socialstyrelsen ska nu på uppdrag av regeringen kartlägga vilka insatser som görs bland annat inom vården och socialtjänsten. Det ska bli ett underlag för en nationell handlingsplan mot könsstympning av kvinnor.

Enligt Inga-Maj Andersson är det viktigt att inte bara se det kirurgiska ingreppet utan att det finns en större problematik bakom könsstympningen som har med ett hedersrelaterat förtryck att göra.

– Det kirurgiska kanske är den lilla biten. Det handlar om att kvinnan inte ska känna att hon är mindre värd för att hon har råkat ut för det här, säger hon.

Bemöta kvinnor

Socialstyrelsen har tidigare tagit fram riktlinjer för personal inom vården som möter kvinnor som är könsstympade, och enligt Inga-Maj Andersson som själv har arbetat som barnmorska är det viktigt att våga ställa frågan.

– Svårigheten är att ge ett bra bemötande. Man måste våga fråga, annars är det svårt att upptäcka.

Regeringen vill ha ny handlingsplan

I november 2017 fick socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att ta fram ett underlag till vad som ska bli en nationell handlingsplan för att kunna minska förekomsten av könsstympning på kvinnor.

Socialstyrelsen ser nu över vad som görs och vilka stödinsatser som saknas, inom socialtjänst, elevhälsa och sjukvård.

Även fler myndigheter ska involveras i handlingsplanen som är en del av regeringens arbete med att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnlig könsstympning

Mer i ämnet