Foto: SVT

Mirakelhönsen lurade döden – två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Färden mot slakthuset slutade i förskräckelse för hönsen på lastbilsflaket som kastades ut över vägbanan. Hundratals fjäderfän dog av kraschen och andra fick avlivas på platsen. Men fyra höns lyckades klara sig med livet i behåll. Nu har de fått en andra chans på Christine Franssons gård i Blekinge.

Det var en morgon i slutet av augusti som över 10 000 värphöns lastades på ett lastbilsflak för att transporteras till slakteriet.

Men mitt under färden slungades hundratals hönor av lastbilsflaket på riksväg 40 mellan Forserum och Jönköping. Chauffören misstänktes senare av polisen ha förankrat lasten för dåligt och dessutom kört för fort.

Lurade döden

Flera av hönsen dog av kraschen när burarna föll av flaket. Andra hönor fick avlivas direkt på platsen.

De hönor som lyckades överleva transporterades vidare till slakteriet. Men fyra fjäderfän lyckades gömma sig i en buske och överlevde därmed både fall och slakt. Den som hittade de skrämda hönorna var Peter, en vän till Chistine Fransson i Granemåla.

– Jag fick en bild på dem sittande i ett släp och när jag såg bilden så skrev jag att de där hönsen ska hit, säger Christine Fransson i Granemåla.

Flytt till Blekinge

Trots att hon inte har höns sedan tidigare fick hönorna flytta in på gården. Nu har de tagit plats i en box i stallet i väntan på en hönsgård.

– Det finns plats och kärlek för dem här. Det är klart att de ska hit, säger Christine Fransson.

Chockade och tilltufsade har de anpassat sig till sitt nya liv i Blekinge. De både äter, dricker och värper. På kvällen sätter de sig alla på rad på pinnen under värmelampan. Och på gården får de lov att stanna.

– De ska ingenstans. De ska vara här, säger hon.

Alla fyra fjäderfän har nu också fått namn, inspirerat av deras räddare.

– Alla heter Petra efter Peter, räddaren. Det är lite svårt att se skillnad på dem så det är Petra för hela slanten, säger Christine Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.