Foto: SVT

Facket utesluter inte aktion från chaufförer

Uppdaterad
Publicerad
Prideflaggorna på Ronnebys samtliga stadsbussar var borta i morse.
Facket utesluter inte att det kan handla om en aktion från några busschaufförer.

När busschauffören Conny Ilandersson kom till bussdepån i Ronneby i morse var Prideflaggorna borta från alla tre bussarna. Flaggorna hade suttit orörda på bussarna i tre dagar och han kopplade direkt händelsen till en diskussion på jobbet dagen innan.

– Det är tre fyra chaufförer som öppet sagt att de vägrar köra med Prideflaggor på bussarna. Jag vill inte ta de orden i min mun som de uttalade, men jag kan säga att det var hårda ord, säger Conny Ilandersson, huvudskyddsombud i Blekinge för kommunals sektion hälso-, sjukvård- och trafik.

Måste ha stege

De tre stadsbussarna står vid resecentrum i Ronneby, men de står inte bakom staket. Det innebär att vem som helst egentligen kan plocka ned flaggorna från bussarna. Men det tror Conny Ilandersson inte är sannolikt.

– Man måste ha en stege för att ta sig upp. De kan inte heller blåsa av, för de sitter fast hårt. Det finns inte så mycket som talar för att det skulle vara någon från allmänheten, säger han.

Helt oacceptabelt

Facket är ytterst bekymrad över att de försvunna flaggorna kan tyda på en aktion från några busschaufförer. Bergkvarabuss håller just nu på med en utredning för att bringa klarhet i vad som har hänt.

– Det är rent förjävligt och om några av kollegorna har gjort detta så är det helt oacceptabelt. Det får inte förekomma. Hela depån i Ronneby blir ju utpekade när det är tre till fyra chaufförer av 35 som tycker så här, säger Conny Ilandersson.

Köra utan flaggor

Han har letat i alla bussarna efter flaggorna, men de är borta. I dag har de tre bussarna därför fått köra utan Prideflaggor.

– Jag hoppas att de som gjort detta kliver fram och står för vad de har gjort, säger Conny Ilandersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer