Foto: Peo Möller

Misstänks för mordbrand i Sölvesborg – utreds av Säpo

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern häktades på fredagen misstänkt för två dåd som utreds av Säkerhetspolisen. Det ena handlar om en mordbrand på en minkfarm Sölvesborg och det andra om stämpling till allmänfarlig ödeläggelse i Nacka.

Mannen anhölls i tisdags och orsaken att brotten utreds av Säkerhetspolisen att det handlar om ”ideologiskt motiverad brottslighet”.

På fredagseftermiddagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt mordbrand och för stämpling till allmänfarlig ödeläggelse.

– Brotten är begångna i en kontext av våldsbejakande högerextremism, säger vice chefsåklagare Henrik Olin, Riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Den misstänkta mordbranden skedde på en minkfarm i Sölvesborg i slutet av oktober förra året. Stämplingsbrottet skedde enligt åklagaren i mannens dåvarande bostad i Nacka i mitten av juni förra året.

– Stämplingen har inte lett till något fullbordat brott, säger Henrik Olin.

Den nu häktade mannen förnekade enligt åklagaren stämplingsbrottet under häktningsförhandlingen. När det gäller mordbranden tillstod mannen att han varit på platsen.

Enligt Henrik Olin handlar det om djurrättsaktivism ur ett högerperspektiv.

– Vilket kanske är lite ovant, men så är det, säger han.

Den misstänkte mannen fördes efter gripandet till Kronobergshäktet där förhör har hållits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.