När gödslet och urinet sitter kvar i pälsen en längre tid tränger det in i huden och fräter på skinnet eftersom det blir en kemisk reaktion. Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Misstänks ha vanvårdat 40 kor – åtalas för djurplågeri

Publicerad

40 stycken kor led av sveda och klåda efter att ha gått runt i blöt gödsel och urin i ungefär ett halvår. Nu åtalas en lantbrukare i västra Blekinge för djurplågeri.

Det var i april förra året som en anmälan kom in till länsstyrelsen som gällde skitiga kor på en bondgård i västra Blekinge.

Två djurskyddshandläggare åkte då dit och väl på plats såg de att korna utomhus hade ett tätt lager med gödsel över kropparna och hade stora rosa pälslösa partier. En av djurskyddshandläggarna uppger i förhör att det var det värsta hon någonsin sätt.

Även i kostallet, där det fanns kor med kalvar, var det blött och kladdigt i boxarna.

Pågått ett halvår

Enligt länsstyrelsen ska 40 kor, det vill säga alla de vuxna korna, ha lidit av så kallad gödselbränna. Det uppkommer när gödsel och urin sitter kvar i pälsen en längre tid och tränger i huden. Då blir det en kemisk reaktion och fräter på huden. Uppskattningsvis har detta pågått under ungefär ett halvår.

Lantbrukaren åtalas nu för djurplågeri vid Blekinge tingsrätt för att han ska ha utsatt korna för lidande genom att inte ha haft rena och torra liggytor. Själv nekar han till brott men medger att det inte fungerade fullt ut med strömedlet som användes.

Alla korna har avlivats och resten av djuren har sålts. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer