Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Död skrattmås fotograferad av Sölvesborgs kommun i Tredenborg. Foto: Sölvesborgs kommun

Misstänkt fågelinfluensa i Sölvesborg – över 50 döda fåglar hittade

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal döda sjöfåglar hittades i tisdags vid Tredenborg i Sölvesborgs kommun. Ytterligare fåglar har också hittats under onsdagen.

Fåglarna är skickade för analys till Statens veterinärmedicinska anstalt då det misstänks att de kan bära på fågelinfluensa.

Nu uppmanar Länsstyrelsen i Blekinge att privatpersoner och uppfödare ska vara försiktiga.

– Som alltid är det viktigt att vara noga med hygienen och inte hantera döda fåglar eller djur i onödan. För dig som har fjäderfän är det också viktigt att se över dina smittskyddsrutiner, säger Malin Collin, länsveterinär på Länsstyrelsen Blekinge.

Väntar på provsvar

Under våren har fågelinfluensa orsakat hög dödlighet hos vilda fåglar i bland annat Kalmar och Stockholms län, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida. Men risken för smitta till människor bedöms som mycket låg.

Provresultaten från fåglarna i Sölvesborg väntas komma under veckan.

Nya fynd under onsdagen

Utanför Sölvesborg finns en koloni med skrattmåsar. Det är där fallen upptäckts, efter att man under tisdagen hittat ett 50-tal döda fåglar.

Även under onsdagen upptäcktes nya fall.

– Vi har hittat fler döda fåglar nu i morse. Än så länge är det hanterbart, men vi måste ju få undan dem eftersom det är en smittsam sjukdom, säger Anders Borgman, kris- och beredskapssamordnare i Sölvesborgs kommun.

Länsstyrelsens smittskyddsrekommendationer

  • Fjäderfäproducenter och hobbyhönsägare bör gå igenom sina smittskyddsrutiner för att förhindra introduktion av fågelinfluensavirus från vilda fåglar eller deras träck. Foder och vatten ska ges inomhus eller under tak. Vid tecken på sjuklighet eller ökad dödlighet är det viktigt att ta kontakt med veterinär.
  • Hundar och andra husdjur bör inte komma i kontakt med sjuka eller döda fåglar. Hundar bör också hållas i koppel i områden med omfattande sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.
  • Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människa som mycket låg, men som en generell regel bör man ändå undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar och djur.
  • Du som ändå behöver hantera döda fåglar uppmanas att använda handskar och tvätta händerna efteråt.
  • Fortsätt rapportera in fynd av sjuka eller döda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.