Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Misstänkt festivalvåldtäktsman kvar i häkte – åtalas nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 45-årsåldern från Blekinge som misstänks för en våldtäkt av en tonårsflicka på Bråvallafestivalen sommaren 2013 avslöjades via en DNA-träff i polisens register efter sju år.

Mannen är fortsatt häktad och åklagare Thomas Ramstedt planerar att väcka åtal i slutet av nästa vecka.

Det sju år gamla våldtäktsärendet anmäldes i samband med Bråvallafestivalen utanför Norrköping i slutet av juni 2013. Polisen gjorde då en omfattande utredning, säkrade DNA-spår och vittnesiakttagelser – men lyckades aldrig spåra någon misstänkt gärningsman.

Kvinnan som ska ha utsatts för våldtäkten var då 16 år gammal.

Det var först i samband med utredningen av ett helt annat ärende – en bilbrand i Ronneby – som det blev en matchning i DNA-registret. Mannen, som i dag är i 45-årsåldern, greps i september i år på sin arbetsplats i Blekinge och delgavs därefter misstanke om brott.

Mannen nekar till brott, men medger att han befunnit sig på festivalen vid den aktuella tidpunkten.

Utredning redan påbörjad

I nästa vecka väntas åklagare Thomas Ramstedt väcka åtal mot Blekingebon.

– Utredningen är i sin slutfas och min bedömning är att bevisläget är gott. Det handlar både om teknisk bevisning och om vittnen som hörts i samband med händelsen. Polisen la redan för sju år sedan ner ganska stora resurser i det här ärendet. Mycket var redan klart när vi fick den här träffen, säger Thomas Ramstedt, som i övrigt är sparsam med detaljer kring själva händelsen.

– Det är ett känsligt ärende och det råder förundersökningssekretess.

Den anmälan som upprättades direkt efter den misstänkta våldtäkten gjordes på initiativ från polisen, utifrån uppgifter som framkommit under festivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.