Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Misstänkt föremål var ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

En låda som polisen inte kunde utesluta var ett farligt föremål hittades utanför stadshuset i Ronneby i dag. Området spärrades av och bombtekniker kallades dit.

Polisen larmades till stadshuset klockan 05.13, men kunde då inte avgöra om lådan som står utanför entrén var farlig eller inte. Därför spärrades ett område på 200 meter av och bombtekniker kallades till platsen, dessutom fick flera gator i staden spärras av.

– En förbipasserande upptäckte lådan och larmade sedan polisen, säger Lotta Hansson, polisens kommunikationschef.

Stort pådrag

Ett stort antal poliser, ambulans och räddningstjänst fanns på plats utanför stadshuset. Strax innan klockan åtta var polisens bombtekniker på plats och en dryg halvtimme senare togs avspärrningsbanden bort. Bombgruppen lämnade kort därefter.

– När de kom hit kunde man ganska snabbt konstatera att det var ett ofarligt föremål. Kriminaltekniker är på plats och vi har nu inlett en förundersökning om grovt olaga hot, säger Lotta Hansson.

Vad var det för föremål?

– Vi vill i nuläget inte gå in på vad det var. Men det handlar om ett ofarligt föremål.

Finns det någon misstänkt?

– Det kan jag inte heller gå in på. Förundersökningen har nyss inletts, säger Lotta Hansson.

Så sent som i februari i år fick stadshuset i Ronneby stängas, efter ett hot från en 19-årig gymnasieelev. Mannen hotade då en anställd på socialförvaltningen.

Nordfronts banderoll vid lådan

Det här hotet ska dock inte ha varit riktat mot en enskild utan mot kommunen. Vid lådan fanns gröna spärrband med Nordfronts logga på, men Pär Öberg, Nordfronts presstalesman, förnekar inblandning.

– Jag vet ingenting om detta, men vi ligger inte bakom det här. Vi finns över hela landet och säljer den här typen av spärrband. Möjligtvis kan det vara någon som vill rikta misstankar mot oss, säger Pär Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer